De siste par årene har det dukket opp mange programmer om baking på både internasjonale og norske skjermer. Det har gått sport i å lage den ultimate cupcake.
Det finnes mange forskjellige former for cupcakes og muffins, og definisjonene er omtrent like mange som det er kokker. En variant er at cupcakes er små muffins med masse dekor på og muffins er større, med lite dekor på.
Egne butikker
Ettersom det å bake har blitt så populært finnes det nå mange fysiske butikker og nettbutikker som faktisk bare selger utstyr til baking. Det finnes uttallige kurs du kan gå på for å lære deg å lage cupcakes og muffins. Det er ikke måte på hva slags utstyr og bakeringredienser man kan finne der. Om man har sett programmer som Cake Boss, så er dette virkelig et mekka.
Det tekniske aspektet
Tro det eller ei men det er faktisk en del teknikk knyttet til det å lage cupcake og muffins. Alt etter hva man skal fylle i og ha oppå. Bare det å sprøyte i bestemte mønstre krever en god del øvelse. Det gjelder å vite hvilke sprøyter man vil bruke og hvordan man holder den og hvilken styrke man bruker når man trykker ut frostingen. Hvilken tupp du bruker avgjør utseende på frostingen. Ved hjelp av forskjellige teknikker kan du legge original og spennende frosting på cupcaken og muffinsen.
Baseoppskrift
Det er greit å ha en god grunnoppskrift å gå ut i fra når man skal lage muffins eller cupcake. Har man det kan man variere med fyll og krem på toppen og det hele er temmelig fort gjort. Det finnes utrolig mange forskjellige cupcake oppskrifter der ute, men vi har funnet en som vi har prøvd ut. Den er saftig og god samtidig som den er enkel. Du kan variere med fyllet og smaken med for eksempel bær, karamell eller sjokolade.
- 150 gr smør
- 2 dl sukker
- 2 store egg
- 1 t-skje vanilje essens
- 0.5 dl matfløte
- 2 ts bakepulver
- 3 dl hvetemel
(Ønsker du bær, beregn 2 dl bær. Bruk gjerne frosne! Ønsker du sjokoladesmak tar du 2 ss med kakao i.)
Pisk smør og sukkeret hvitt, før du så pisker inn ett og ett egg. Rør i fløten og vaniljeessensen før du sikter ik mel og bakepulver. Røren skal være godt blandet før du så vender i blåbær eller andre ting du ønsker å ha i. Oppskriften gir enten 6 store muffins eller 12 små cupcakes. Stekes på 200 grader i 15 minutter. Husk å avkjøle helt før du har frostingen på! Vi har også funnet et forslag til frosting til deg.
- 1 snøfrisk
- 100 gram smør
- Ca 3 dl melis, dette kan du variere med hvor flytende du ønsker den.
- 2 dråper sitronessens
- Konditorfarge, gjerne geletypen.
Sørg for at smøret er romtemperert. Kutt i terninger så det blir lettere å mikse. Bland så inn osten, oljen og melisen. Ha den gjerne i kjøleskapet litt før du tar den i sprøyten. Det finnes mange spennende sprøytetupper som gir kule effekter!